Teknoloji ve Hayata Dair

Teknoloji Haberleri - En yeni teknoloji bilgileri - Kişisel Blog

Cep telefonu bilgilerini yedeklemenin 5 yöntemi

Cep telefonu çaldıranların oranları kayıt sistemine geçildikten sonra düşse bile yine de binlerce kişi bu sorundan etkileniyor. Telekomünikasyon Kurumu'nun (TK) verilerine göre 2007 yılında 21 bin 972 cep telefonu çalındı ya da kayboldu. 2008'in ilk 5 ayında yapılan çalıntı ve kayıp ihbarlarının sayısı ise 13 bin 166. Dizüstü bilgisayarda olduğu

Cep telefonu çaldıranların oranları kayıt sistemine geçildikten sonra düşse bile yine de binlerce kişi bu sorundan etkileniyor. Telekomünikasyon Kurumu'nun (TK) verilerine göre 2007 yılında 21 bin 972 cep telefonu çalındı ya da kayboldu. 2008'in ilk 5 ayında yapılan çalıntı ve kayıp ihbarlarının sayısı ise 13 bin 166. Dizüstü bilgisayarda olduğu gibi cep telefonlarındaki bilgiler bazen içindeki cihazdan daha önemli olabiliyor.

IMEI NUMARASINI KAYBETMEYİN

İşte bu nedenle, kaybedilen veya çalınan cep telefonunun kullanılmasını engellemek için mutlaka IMEI numarasını (cep telefonu seri numarasını) kaydetmek ve satın alınan telefonun faturasını saklamak gerekiyor. TK yetkilileri, cep telefonu satın alırken cihazın IMEI numarasının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğine işaret ediyor. Yetkililer, mobil cihaz kayıt sisteminden kontrol için internette http://imei.tk.gov.tr/ adresinden sorgulama yapılabildiğini belirtiyor.

KAYITLAR TELEFONDAN DEĞERLİ

Bu durumda, eski cep telefonunuzdaki mesajları, telefon kayıtlarını yenisine nasıl aktaracaksınız? Cep telefonu ve dizüstü bilgisayarınızdaki bilgiler kimi zaman cihazın kendisinden daha değerli olabiliyor. Türkiye'de cep telefonu yenileme süresi ortalama 18 ay. Telefonunu yenilemek isteyenlerin karşılaştığı en önemli sorunlardan biri de eski telefondaki bilgileri yenisine aktarmak. Bunun için eğer telefonun markaları aynı ise genelde aktarmada sorun çıkmıyor. Sigortalanan cep telefonu ve dizüstü bilgisayarlarda çalınma ve kayıplar tazmin edilebiliyor. Bunun için satın alma sırasında servisi aktive etmek gerekiyor. Buna ek olarak, dizüstü bilgisayardan sonra cep telefonlarında da parmak izi okuyucusu ile bilgilere erişim engellenebiliyor. Bunun dışında cep telefonu ve dizüstü bilgisayarlara giriş şifresi konabiliyor.
Cep telefonu bilgilerini yedeklemenin 5 yöntemi

1 - Bilgisayara aktarın: Telefonundaki bilgileri yedeklemek için en kolay yol, cep telefonu bilgilerini bilgisayara aktarmak. Bilgisayara aktarmadan önce cep telefonu kutusundan çıkan CD'den PC Suite (PC Yazılımı) yazılımını bilgisayara kurmak şart. Eğer yazılım CD'sini bulamazsanız, internetten indirmeniz mümkün. Daha sonra yine kutudan çıkan USB kablosu veya kablosuz bluetooth'u etkinleştirerek, iki cihazdaki bilgiler birbirine aktarılabiliyor. Nokia, Sony Ericsson, Samsung veya Motorola telefonlarda benzer bir şekilde, takvim, kişiler, notlar ve mesajlar bilgisayara "eşitle" veya "sekronize et" komutu ile yedeklenebiliyor.

2- İnternette saklayın: Cep telefonunuz kaybolmadan ya da çalınmadan kayıtları yedeklemek mümkün. Turkcell Telefon Rehberim, cep telefonu rehberinizde yer alan kayıtları ayrı bir yerde de saklamanızı sağlayan bir servis. Bunun dışında MSN ve Gmail gibi elektronik posta servisleri de benzer yedekleme işlemini daha kapsamlı bir şekilde yapabiliyor. İnternette saklamak hem daha güvenli hem de daha kullanışlı.

3- Yazılım olmadan yedekleyin: Cep telefonunuzdaki bilgileri yedeklerken yazılım yükleme, kablo arama veya kablosuz bağlantı gibi işlemleri yapmak zaman alabilir. İhtiyacınız olan şey sadece telefonunuzdaki kişilerin bilgilerini yedeklemekse, Backup Pal adı verilen cihaz işinizi rahatlıkla görebilir. Yapmanız gereken kullanılan bağlantı uçlarının cihazla uyumlu olup olmadığını sorgulamak. Sonra aktarmak için Backup tuşuna basmak gerekiyor.

4- SIM kartınızı kopyalayın: Cep telefonunuzdaki bilgileri SIM kart aracılığıyla kopyalayabilirsiniz. SIM kartı cihaza yerleştirip kopyaladıktan sonra cihazın ışığı sönüyor. Sonra bilgisayarınıza USB sürücüden bilgiler yükleniyor. Cep telefonunuz çalınır veya kaybolursa aynı cihaz üzerinden yeni SIM karta bilgiler yükleniyor.

5- Telefon değiştirirken kullanın: Cep telefonlarında mönü içinde yer alan "Araçlar" bölümünde "Senkronizasyon" (eşleştirme) yazan uygulamayı etkin hale getirin. Ancak bu uygulamayı çalıştırmak için öncelikle Bluetooth uygulamasını etkinleştirmek gerekiyor. Ancak, bazen aynı markaların farklı modelleri bile birbiriyle senkronize edilemiyor. İşlem ancak bilgisayar üzerinden yapılabiliyor.

http://www.veteknoloji.com/haberdetay.php?id=3702



DİKKAT>>>Bu dosyaya SAKIN tıklamayın !

Tixcet.A isimli bir solucan, kendini Word dosyası gibi gösterip sistemlere sızabiliyor.

Panda Güvenlik, internet kullanıcılarını, son zamanlarda yayılmaya başlayan yeni bir zararlı konusunda uyardı. Tixcet.A isimli zararlı .DOC, .MP3, .MOV, .ZIP, .JPG gibi popüler formatlara sahip dosyaları silerek yerlerine kendini kopyalıyor. Ancak bunu yaparken dosyanın adı ya da simgesi değişmiyor. Yani kullanıcı, zararlıyı çalıştırmadan önce normal bir Word ya da MP3 dosyasını açtığını zannediyor.Sisteme bir Word dosyası gibi bulaşan solucanın ulaştığı sistemlerde bildirim alanında “CETIX” ibaresi beliriyor. Tixcet.A’nın sisteme bulaştıktan sonra ortaya çıkan zararlar ise şunlar:

- İlk kez çalıştırıldığında sistem yeniden başlatılıyor.

- Kopyala-yapıştır komutlarını etkisiz hale getiriyor. Kullanıcı bir metni kopyalayıp başka bir yere yapıştırmak istediğinde, yapıştırılan metin “Hello ! My Name is CETiX, nice to meet you...” oluyor.

- Görev yöneticisi, Kayıt Defteri Editörü ve Komut satırı çalışmıyor.

- Pencere adı içerisinde ANVIECLAZZ, BITDEF, CabinetWClass, DETEC, ExploreWClass, GRISOFT, HIJACK, KASPER, NORMAN, NORTON, PROCEXPL, SETUP, SYSINTER, WINDOWS kelimelerini içeren uygulama ve hizmetleri sonlandırıyor.

- Windows Explorer ve tarayıcı programların pencere isimlerini “CETiX: Don't Kill Me Please...! My name is CETiX, Nice to meet you...” şeklinde değiştiriyor.

- Sistem özellikleri penceresinde, lisans sahibinin adını “CETiX Bali” olarak değiştiriyor.
Panda, belirtilen uzantılara sahip dosyaları kaybetmek ve neredeyse her köşede CETiX ibaresini görmek istemeyen kullanıcıları, bilmedikleri dosyaları açmamaları ve güvenlik yazılımlarını her zaman güncel tutmaları konusunda uyardı.

http://www.samanyoluhaber.com:80/haber-104044.html


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

WiMAX İLE HER YERDE KABLOSUZ İNTERNET

Kablosuz interneti geniş alanlara yaymak üzere geliştirilen WiMax teknolojisi, internet tutkunlarının yeni gözdesi olmaya aday.

WiMax, özellikle kablolu internet erişim imkanı bulunmayan alanlarda baz istasyonları aracılığı ile isteyenleri yüksek hızda internete ulaştıracak. Telekomünikasyon Kurumu, Türkiye’de henüz test aşamasında olan bu teknolojiyle hizmet verecek firmalar için lisanslama çalışmalarını gelecek yılın sonuna yetiştirmeye çalışıyor.

Telekomünikasyon Kurumu Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanı Mümin han Bilgin, WiMax teknolojinin ana fonksiyonunun, geniş bant internet erişimine olanak sağlamak olduğunu belirtti.

Geniş bant erişiminde şu anda Wi-Fi ve WiMax olmak üzere iki teknoloji kullanıldığını anımsatan Bilgin, Wi-Fi daha kısa mesafede kablosuz internet imkanı sağlarken, WiMax teknolojisinin baz istasyonları aracılığı ile geniş kitlelere erişim fırsatı sunduğunu kaydetti.

Geniş bantta en ideal çözümleri sunabilen WiMax teknolojisinin, henüz gelişimini tamamlamadığını vurgulayan Bilgin, bu teknolojide baz istasyonları kurularak 4–5 kilometrelik alanda bilgisayara takılan aparatlarla kablosuz internete erişilebildiğini ifade etti.

Bilgin, bu teknolojiden yararlanabilmek için yeni baz istasyonlarının kurulmasına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bu iş için bir frekans tahsisi yapılması gerektiğini belirtti.

WiMax teknolojisinin tamamen internete yönelik lokal çözümler sunduğunu, oysa cep telefonları için kurulan baz istasyonlarının daha genel hizmet verdiğini anlatan Bilgin, “Cep telefonunu her yerde kullanabilmek için daha çok baz istasyonu tesis etmek gerekiyor. Ama WiMax teknolojisinde öyle değil. WiMax teknolojisinde, eğer teknoloji bölgesinde bulunuyorsanız, bu bölge için internet çok önemliyse burada baz istasyonu kurulabilir. Bu nedenle WiMax için her yerde baz istasyonu kurmak doğru değil, zaten ideal de değildir. Kesinlikle GSM yoğunluğunda bir baz istasyonu aplikasyonuna ihtiyaç yok” diye konuştu.

Bilgin, arabada, durakta, otobüste internet kullanmak istenilmesi halinde GSM şebekelerindeki kadar, hatta daha fazla baz istasyonu kurulmasının gerekebileceğini ancak bu kadar büyük bir ihtiyacın doğmasını beklemediklerini kaydetti.

WiMax teknolojisinin yüksek hızda ve kablosuz internet imkanına ulaşabilmek için modem ve kablo ihtiyacını ortadan kaldırarak, büyük bir ucuzluk sağladığını vurgulayan Bilgin, WiMax teknolojisinin yaygınlaşmasının ADSL ve kablolu internet erişimini gölgede bırakacağını ifade etti.
Kaynak

http://www.ntvmsnbc.com/news/352447.asp


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UÇAKTA CEP TELEFONU KULLANILABİLECEK

Avrupa hava sahasında uçan yolcular yakın bir zamana kadar uçaklarda cep telefonlarını kullanabilecekler.
LONDRA - Yeni yapılan teknoloji planları, yolcuların, uçakların uçuş tertibatına zarar verme riski olmadan cep telefonu kullanmalarına izin verecek.

Avrupa çapındaki havayolları denetim yetkilileri, havayolları firmalarını, teknolojinin kullanıma sunulması konusunda toplantılar için çağırıyorlar.
Söz konusu teknoloji kullanıma sunulduğunda, 3,000 metrenin üzerinde yapılan uçuşlarda cep telefonu araması yapılmasına izin verecek.

Ulusal denetleme yetkililerinden onay çıktıktan sonra, her bir uçuş firması, teknolojiyi kullandırıp kullandırmamaya kendisi karar verecek. Uçuş firması Virgin Atlantic’ten bir sözcü, firmanın “gelişmeleri yakından izlediğini” söyledi.

“Yolcularımızın taleplerini dikkate alarak, bu hizmeti kullandırıp kullandırmayacağımıza karar vereceğiz” diyen sözcü hizmetin uygulanması durumunda, bunun sosyal olarak kabul edilebilir ve diğer yolcuların rahatsız olmayacağı bir şekilde yapılacağını söyledi.

Avrupa Birliği, üye ülkelere bu planın devre sokulması konusunda tavsiyelerde bulundu ve hizmetin sunulabilmesi için gerekli frekansların ayrıldığı söylendi. Ancak, uçuş esnasında yapılacak aramaların, yerden yapılan aramalarla kıyaslandığında daha pahalı olacağı bildirildi.

Cep telefonlarının uçuş sırasında açık tutulmaları uçuş tertibatına zarar verdiği için mevcut durumda, uçakta kullanılmalarına izin verilmiyor. Denetleme yetkilileri, bu yeni teknolojinin gelecek yıl içinde uygulamaya konulabileceğini söylüyorlar.

http://www.intel.com/info/hyperthreading/


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Microsoft'tan İnternetten Telefon Görüşmesi

Microsoft, internet üzerinden telefon konuşmasına olanak sağlayan "VoIP" pazarında pay sahibi olmayı hedefleyen, şirketler için yeni Office yazılımlarının tanıtımını yaptı.

"Unified Communications" adı altında toplanan yeni yazılımlar "Office Communication Server 2007" ve "Office Communicator 2007", şirketlere; elektronik mesajlarını, anında mesaj göndermeyi ("Communicator" olarak yeniden adlandırılan Windows Live Mesenger’ın profesyonel versiyonu), IP üzerinden ses iletmeyi (VoIP) ve interaktif ajanda ile telekonferans seçeneğini bir araya getirme imkanı sağlıyor.

Microsoft Başkanı Bill Gates, tanıtım amacıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, "yazılım temelli telefona geçişin, daktilodan metin uygulamalı bilgisayar yazılımına geçiş gibi olduğunu" belirterek, değişik yerlerdeki katılımcıların görüntülerinin bir ekrana yansıtıldığı ve sanal toplantı olanağı sağlayan, mikrofonlar ve kameralarla donanımlı "RoundTable" adlı video konferans cihazının tanıtımını yaptı.

Microsoft böylece, bu yeni yazılımlarıyla, Skype veya Vonage gibi internet üzerinden telefon konuşması teknolojisinin (VoIP) önde gelen liderleriyle doğrudan rekabete girerken, bunu iş dünyasının karlı pazarından yapmayı hedefliyor.

Office yazılımının en önemli yeniliği, normal bir büro telefonu aracılığıyla VoIP teknolojisinden yararlanılması ve sesli ya da görüntülü konferans yapılması olarak görülüyor.

Uzmanlar, dünya yazılım devinin ayrıca, şirketleri, hatlarda sorun olması durumunda dahi internet üzerinden ses kalitesini garanti eden Amerikan Avaya ve Cisco, Kanadalı Nortel ve Amerikan-Fransız Alcatel-Lucent şirketlerinin telekom hizmetlerinin yerine, sadece yazılımlara dayalı sistemini kabule ikna etmekte sıkıntı çekeceğini belirtiyorlar.

http://www.tubiderbd.com/index.php?module=news&news_id=7082&cat_id=1


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bataryası Bitmeyen Cep Telefonu

Cep telefonlarında devrim gibi bir haber geldi. Yeni teknoloji ürünü piller ile cep telefonunu şarj etmeden bir ay boyunca konuşabileceğiz.

Yakıt olarak hidrojen kullanan ve elektrik enerjisi sağlayan piller, diğer pillerle kıyaslanamayacak kadar uzun süre dayanıyor. Sözgelimi, cep telefonu ile 4 saatlik konuşma süresine sahipken, bu pile sahip telefonlarla aylarca kesintisiz konuşmak mümkün olacak. Yakıt pilini üreten bir Kanada firması, birkaç yılda sıfırdan milyar dolarlık ciroya ulaşmıştı. Türkiye’de de bazı firmalar, cep telefonundan otomobile kadar pek çok araç ve cihazda uzun süre şarj etmeden kullanılabilecek bu yakıt pilini imal etmeye başlıyor. Hidrojeni yakıt olarak kullanacak bu piller kombi cihazları ve elektrikli ev aletleri gibi pek çok üründe kullanılabilecek.

Yakıt pillerinde hidrojen elde etmek için bor madeni kullanılıyor. Dünyanın en zengin bor rezervlerine sahip olduğu için yakıt pillerinin geliştirilmesi Türkiye açısından ayrı bir önem taşıyor.

Patron Virüsü Silme İşlemi

1. Öncelikle paylaşıma açılmış dosya varsa paylaşım kapatılır.

2. Klasör seçeneklerinden (Denetim masasından ulaşabilirsiniz) “Gizli dosyaları göster” seçeneğini seçeriz, “Bilinen dosya uzantılarını sakla” ve “Korunan işletim sistemi…“ işaretlerini kaldırırız.

3. Ctrl+Alt+Delete tuşlarına basıp, çıkan pencerede işlemler sekmesine gireriz. Listeden “activexdebugger” işlemini devre dışı bırakırız.

4. “C:WindowsSystem32” klasöründeki “activexdebugger”, “Ijl11.dll”, “KMON.OCX”, “KTKBDHK3.dll”, “MSWINSCK.OCX”, “PAC.EXE” dosyalarını; “C:WindowsSystem” klasöründeki “ACD.CMD” ve “CD2.CMD” dosyalarını sileriz.

5. “Windows XP” CD’sindeki I386 klasörü içindeki “scrrntr.dll” ve “scrrun.dll” dosyalarını masaüstüne kopyalar ve masaüstünde uzantılarını “zip” olarak değiştiririz. Bu dosyaları açıp içeriğini “C:WindowsSystem32” klasörüne çıkartırız.

6. Başlat>Çalıştır>regedit yazıp entera basarız. Kayıt Defteri Düzenleyici’de F3’e basıp “activexdebugger” kelimesini aratırız. Bulduğumuz tüm kayıtları sileriz.

“Kayıt bulunamadı” uyarısı geldikten sonra bilgisayarı yeniden başlatırız. Cep telefonlarında devrim gibi bir haber geldi. Yeni teknoloji ürünü piller ile cep telefonunu şarj etmeden bir ay boyunca konuşabileceğiz.
Yakıt olarak hidrojen kullanan ve elektrik enerjisi sağlayan piller, diğer pillerle kıyaslanamayacak kadar uzun süre dayanıyor. Sözgelimi, cep telefonu ile 4 saatlik konuşma süresine sahipken, bu pile sahip telefonlarla aylarca kesintisiz konuşmak mümkün olacak. Yakıt pilini üreten bir Kanada firması, birkaç yılda sıfırdan milyar dolarlık ciroya ulaşmıştı. Türkiye’de de bazı firmalar, cep telefonundan otomobile kadar pek çok araç ve cihazda uzun süre şarj etmeden kullanılabilecek bu yakıt pilini imal etmeye başlıyor. Hidrojeni yakıt olarak kullanacak bu piller kombi cihazları ve elektrikli ev aletleri gibi pek çok üründe kullanılabilecek.
Yakıt pillerinde hidrojen elde etmek için bor madeni kullanılıyor. Dünyanın en zengin bor rezervlerine sahip olduğu için yakıt pillerinin geliştirilmesi Türkiye açısından ayrı bir önem taşıyor.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MSN Şifresi Çalınırsa… & Ramleri Tanıyalım

MSN şifresi çalınanlara iyi haber! Ankara Adliyesi, MSN şifresinin çalındığı iddiasıyla kendilerine yapılan başvurularda olumlu sonuçlar aldıklarını belirtiyor. İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte internet üzerinden yapılan haberleşmelerde de büyük bir artış meydana geldi. İnternet üzerinden haberleşmenin büyük bir bölümünü ise MSN Messenger oluşturuyor.

Ankara Adliyesi Cumhuriyet savcıları, son dönemlerde kendilerine ‘MSN şifremi çaldılar’ şeklinde başvuruların yapıldığına dikkat çekerek, “MSN şifresini kimin çaldığını ve kullandığını kısa sürede tespit edebiliyoruz.” haberini verdi.

Şifre hırsızlarına bilişim suçlusu muamelesi yaptıklarını belirten yetkililer, MSN şifresini çalanları nasıl yakaladıklarını ise şöyle anlattı: “Microsoft Corporation’un Türkiye Temsilcili-ğine yazı yazarak, şifresi çalınan kişinin adresini kullananların IP numaralarını tarih ve saat detayları ile birlikte savcılığımıza göndermelerini rica ediyoruz. Yaptığımız başvuru üzerine şirket, IP noların, tarih ve saatlerin olduğu dökümü bize gönderiyor. Daha sonra IP noları, karşısındaki tarih ve saatleri İl Telekom Müdürlüklerine göndererek kullanıcıları tespit ediyoruz.”


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Teknolojiden son haberler...


Kıymetli okurlarımız, bilgisayar parçalarını tanıtmaya geçmeden önce, inşaalah dergimizin bu sayısında bilgisayar hakkında kısaca bazı bilgiler vereceğim.

Bilgisayar Nedir?

Kullanıcısının verdiği bilgileri derleyip toparlayan ve kullanıcısına sunan bir aygıttır. Bir kişisel bilgisayar (PC), basit olarak veri (data) işleyen bir makinedir. Tüm diğer makineler gibi kendisine söylenen işleri yapar. Bilgisayar deyince masamızın üzerinde duran klavye, ekran ve ekranın altında bulunan kasa (case) dediğimiz bölümlerden oluşan bir makine aklımıza gelmektedir.

PC Nedir?

Hep PC deyip duruyoruz, peki bu PC nedir şimdi onu izah edelim.Bu makineler kişisel bilgisayar (Personel Computer) olarak adlandırılır. Birçok bilgisayar türü olmasına rağmen biz bilgisayar deyince Kişisel bilgisayarı kastetmekteyiz. İşlemci için PC’nin beyni deyip duruyoruz. Mikroişlemci veya CPU (Central Processing Unit) olarak da adlandırılan işlemciler, PC’nin beyni sayılır.

Bilgisayarınızda yapılan işlemler doğrudan veya dolaylı olarak işlemci tarafından gerçekleştirilir. Eskiden işlemci PC’nin en önemli parçasıyken bir PC’nin değerini belirleyen şeyin performans ve sunduğu imkanlar olduğunu düşünürsek artık en önemli parçalarından biri diyebiliyoruz. Çünkü bir PC’nin performansını ekran kartı, harddisk (sabit disk), Ram (bellek) gibi bileşenler de belirlediği gibi, özellikleri de kullanılan anakarta, multimedya donanımlarına ve çevre birimlerine bağlı.

Bilgisayarın Gelişimi ve Tarihçesi

Son 45-50 yıldır insanlığın hizmetinde olan bilgisayar, artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Bankalardan kartlarla para çekebilmemiz, elektronik bilgi-işlemle telefonlarla kaliteli görüşme yapabilmemiz ve burada sayamadığımız daha bir çok kolaylık hep bilgisayar sayesinde hayatımıza girmiştir.

İlk bilgisayar askeri uygulamalarda kullanılmak üzere 1940′larda Pensilvanıya Üniversitesinde üretildi. 18.000, adet elektronik tüp kullanılarak yapılan ilk elektronik bilgisayar ENIAC 30 ton ağırlığında, 167 m2 büyüklüğündeydi ve 150 KW güç harcıyordu. ENIAC saniyede 5000 toplama işlemi yapabiliyor fakat aşırı ısınma sebebiyle bir kaç dakika içinde arızalanıyordu.

Zamanla boyutları küçülen bilgisayarın gelişen teknolojiyle beraber fiyatı da düştü. 1975 yılında üniversite ve büyük şirketler dışında kullanılabilecek kadar ucuz ilk bilgisayar ALTAIR 8800 satışa sunuldu. ALTAIR 8800′de ekran yerine oldukça kullanışsız bir panel, klavye yerine ise bir anahtar grubu bulunuyordu. Kullanışlı olmasa bile ALTAIR, bilgisayarın herkes tarafından alınabilecek kadar ucuz olabileceğini göstermesi bakımından önemli bir adımdı.

1977 yılında ilk kez piyasaya çıkan Apple bilgisayarları ise bir evin garajında iki arkadaş tarafından üretilmiştir. Ekran olarak televizyon kullanılmasına rağmen Apple’ın bir klavyesi vardı. Artık herkesin sahibi olabileceği kişisel bilgisayarlar (PC-Personel Computer) dönemi başlamış oldu.

70′lerin sonuna doğru kişisel bilgisayarların, elektronik sanayisinde yerinin büyük olacağı anlaşılınca, ileride bilgisayar dünyasının mavi devi olarak anılacak olan IBM, 1981 yılında ilk IBM PC’yi piyasaya sürdü. Dört yıl içinde bir milyon PC satıldı. 1980′ lerin ortasında bir çok firma IBM gibi bilgisayar üretmeye başladı ancak bu bilgisayarlar “IBM uyumlu bilgisayar”lardı.

IBM kendi ürününe benzer ürünler üreten firmalarla rekabet etmek zorunda kaldı. Günümüzde bir çok alanda kullanılan birbirinden farklı bilgisayarlar olmasına rağmen biz bilgisayar deyince IBM uyumlu PC (Personel Computer)’yi kastetmekteyiz.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Teknoloji Dünyasından Haberler

Bilgisayarı casustan koruma yolları !!

Sanal ortamda casuslar cirit atıyor. Gerekli önlemleri almazsanız, bilgisayarınızdaki bütün bilgiler elden ele dolaşmaya başlayabilir. İşte önerilen yöntemler:

Sanal ortamı tehdit eden casus programlara karşı korunabilmek için kullanıcıların bazı tedbirler alması gerekiyor. Gazi Üniversitesi Enformatik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bilal Güneş, bilgisayarların yüzde 90'ına sızan casus programlara karşı bilgisayarlara anti casus ve antivirüs programları yüklenmesini önerdi.

Güneş, internet güvenliğini sağlamak için öncelikle kullanılan bilgisayarın ve internet ortamının güvenliğinin sağlanması gerektiğini söyledi. Türkiye'de nüfusun yüzde 13.7'sinin internet kullandığını ancak kullanıcıların yüzde 33'ünün güvenlik kaygısı nedeniyle internet üzerinden alışveriş yapmadığını belirten Güneş, internet güvenliği konusunda kullanıcıların bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Güvenlik kaygısının nedenleri arasında en başta bilgisayarlara casus programlar (Spyware) yerleştirilmesinin geldiğini vurgulayan Güneş, "Bilgisayarı açtığınızda istemediğiniz programlar yükleniyorsa, bilgisayarınızın açılış hızının azaldığını düşünüyorsanız, internet bağlantı hızınızda azalma olmuşsa, internet tarayıcınızda istemediğiniz araç çubuğu bulunuyorsa ve bilgisayarınızda özellikle adult içerikli kısa yollar oluşmuşsa büyük bir olasılıkla bilgisayarınızda casus programlar bulunmaktadır. Yapılan araştırmaların tümünde internete bağlı bilgisayarların en az yüzde 90'ında Spyware türü program bulunduğu tespit edilmektedir" diye konuştu.

CASUS PROGRAMLAR

Casus programların; Trojan (Truva Atı), Keylogger (Klavye Dinleyicisi), Dialer (Numara Çevirici), Adware (Reklam Yazılımları), Browser Hijacker (Tarayıcı Hırsızı) ve Search Assistant (Arama Yardımcısı) şeklinde sıralandığını kaydeden Güneş, casus program olup olmadığını anlamak için öncelikle bilgisayar açılırken F8 tuşuna basarak "Güvenli Mod"da çalıştırmak gerektiğini söyledi. Ardından "Başlat" mönüsünden çalışan programları inceleyerek üretici firma isimlerinin araştırılması gerektiğini belirten Güneş, otomatik çalışan programların incelenmesi ve bilinmeyen programların araştırıldıktan sonra casus olduğu saptanan yazılımların silinmesi gerektiğini ifade etti.

Bilgisayarların casus programlardan arındırılması için Windows Defender (MS Anti spyware) veya E-trust Pestpatrol gibi spyware temizleyici program yükleyerek çalıştırılmasını öneren Güneş, casus programlardan korunmak için antivirüs yazılımları kurulmasını, en son işletim sistemleri yüklenmesini ve işletim sisteminin belirli periyotlarla güncellenmesinin yararlı olacağını vurguladı.

Güneş, bilgisayarlara Firewall (Güvenlik Duvarı) kurulmasını, chat yaparken dosya transferi yapılmamasını ve bilgisayarın dosya paylaşımına açılmamasını tavsiye etti. Bilal Güneş, internet bankacılığında da sorunla karşılaşılmaması için bankacılık işlemlerinde her defasında web adresi yazmak yerine sık kullanılanlardan giriş yapmanın yararlı olacağını kaydetti.

Bu yazıya yorum yapabilirsiniz

Henüz hiç kimse yorum yazmadı.