Teknoloji ve Hayata Dair

Teknoloji Haberleri - En yeni teknoloji bilgileri - Kişisel Blog

Windows XP Kurulumu

Öncelikle bilgisayarımızın biosuna girip boot seçeneklerinden CD'den boot'u aktif edin ve Windows XP CD'sini CD-Rom'unuza yerleştirin. Bilgisayarı başlatın. Aşağıdaki ekranla karşılaşınca herhangi bir tuşa basın.


Windows XP Kurulumu

Öncelikle bilgisayarımızın biosuna girip boot seçeneklerinden CD'den boot'u aktif edin ve Windows XP CD'sini CD-Rom'unuza yerleştirin. Bilgisayarı başlatın. Aşağıdaki ekranla karşılaşınca herhangi bir tuşa basın.

XP Kurulumu başlıyor…
İşte bu ekranla karşılaştığımızda bilgisayarımızda "SATA" veya "SCSI" bir sabit disk kullanıyorsak "F6" 'ya basmalıyız.

Windows XP Kur başlatma dosyalarını yüklemeye devam edecek ve bir süre için siyah bekleme ekranı ile karşılaşacağız.

Kurulum bize ne yapmak istediğimizi soruyor. Biz sıfırdan yükleme yapmak istediğimizden "Enter" tuşuna basıyoruz. Daha sonra karşımıza gelen sözleşme ekranını da "F8" tuşuna basarak geçiyoruz. Windows XP'yi kurmak istediğimiz sabit diski ve bölümü seçip tekrar "Enter" tuşuna basıyoruz.

İşte önemli bir yol ayrımındayız. Sabit diskimizde dosya yapısı olarak FAT32'yi mi yoksa NTFS'yi mi seçeceğiz? Ben dosya sistemini değiştirmek istemediğimden default olarak gelen son seçeneği benimsiyorum ve devam etmek için "Enter" tuşuna basıyorum.

Windows Kur bir inceleme gerçekleştirip bilgisayarınızı yeniden başlatacak. Yeniden başlatma ekranında 15 saniye beklemek yerine "Enter" tuşuna basarak manuel olarak yeniden başlatma işlemini hızlandırabilirsiniz. Kurulum sırasında USBEHCI hatası ile karşılaşırsanız yapmanız gereken şey bios'tan veya anakartın üzerinde bulunan jumperlardan USB 2.0 özelliğini disable yapmanızdır.

Yeniden başlatma ile beraber Windows XP başlangıç logosu ile ilk kez karşılaşıyoruz ve asıl kurulum işlemi başlıyor.

Aygıtların yüklendiğine dair ekrandan sonra ayar pencereleri ardı ardına geliyor. Bölge ve dil seçenekleri menüsünde ben şahsen Türkiye'de olduğumdan özel bir ayar yapmadan "İleri" tuşuna basıyorum. İsteyenler "Ayrıntılar" tuşuna basarak yüklenecek İngilizce dil seçeneğini kaldırabilirler. Yükleme sırasında monitörünüz birkaç kez kapanıp açılabilir. Bu sizi korkutmasın, sadece algılama işlemi yapılıyor.
Diğer ayar pencerelerinde de Windows XP Kur'un bizden istediklerini yazıp "İleri" tuşu ile devam ediyoruz.

Bu ekranda bir yönetici parolası girmemiz şart değil, bu bölümü boş bırakıp sadece bilgisayar adını vermeniz de yeterli olacaktır. "İleri" tuşu ile sonraki ekrana geçiyoruz. Karşımıza gelen zaman ayarları da doğruysa tekrar "İleri"ye basıp kurulumun diğer safhalarına geçmemek için bir nedenimiz yok.

Ağ yüklemesinin sonunda bize tekrar birkaç soru sorulacak. Bunları hiç karıştırmadan "İleri" tuşu ile geçiyoruz.

Ve kurulum farklı yüklemelerle sürüyor.

Bilgisayarımız yeniden başlatılıyor. Ve görünüm ayarlarını onaylamamız isteniyor. Onaylamalardan sonra Windows XP sizi biraz bekletebilir.

Tam işlemler bitti derken Windows XP'nin yeni bir ayar penceresi ile karşılaşıyoruz. "İleri" tuşuna basıyoruz ve yeni ayarlara başlıyoruz. XP bilgisayarımızda sürücüsünü kurabildiği bir modem ve/veya ağ kartı algılayıp onu sisteme kurduğu zaman bu ayarlarla karşılaşırız, ayarlar kişiye özel yapılabilir. Ben ilk pencerede 2. seçeneği seçip "İleri", 3. pencerede de herhangi bir ayar yapmayıp "Atla" tuşuna basıyorum. Siz de öyle yapabilirsiniz.

Şimdiki ekranımız ise Microsoft'un tartışılan etkinleştirme kısmını gösteriyordur. Etkinleştirmeyi sonra yapmak istediğimizi belirten şıkkı seçip "İleri" tuşuna basıyoruz. Ürün aktivasyonu hakkında bilgi için buraya tıklayabilirsiniz. Sonra karşımıza çıkan ekran bize adımızı soracak, yazıyoruz ve tekrar "İleri" tuşuna basıyoruz. Ve işte bu kadar… Windows XP bize teşekkür edip hoş geldiniz diyecek. Bize de hayırlı olsun, güle güle kullanın! demek düşüyor…

Bu yazıya yorum yapabilirsiniz

Henüz hiç kimse yorum yazmadı.